2018. január 30., kedd

DAILY CREATIONS -daily painting - daily drawing - NAPI ALKOTÁS

NAPI FESTÉS
A mozgalomról írtam a tavalyi egy éven át tartó heti ingyenes programom keretében többször, méltatva a napi alkotás hasznosságát és eredményeit.

Íme a cikk és a következő az lesz, hogy miért írom mindezt 2018 elején

Nincs semmilyen megkötés, a napi festmény készülhet bármilyen témában, stílusban, anyaggal. Jellemző, hogy a méretük nem túl nagy, ez sem azért mert kötelező kicsit, inkább anyagi vonzata van.
Fontos, hogy mivel napi ezért naponta fess valamit, de lehetőleg a héten többször.

Legtöbbször az hangoztatják, hogy fess mindennap azért, hogy fejlődj ami jó ötletnek tűnik, mégis a gondolat úgymond kötelező jellege engem azért elrettentett először.
De mégis inkább ez a megfogalmazás jobban tetszett nekem:
“A napi festőmozgalom olyan művészeket foglal magába vagy egyesít, akik naponta, hetente havonta vagy szakaszosan festenek.”
Mégis mi kapcsolja össze ezeket a művészeket és minősíti őket “napi festőként” ?
Az az egyszerű tény, hogy gyakran próbálnak festeni anélkül, hogy tökéletességre törekednének vagy halogatnának vagy bármi olyan dologra hivatkoznának ami meggátolja őket az alkotásban.
Ha túl teszed magad azon a gondolaton, hogy “tökéletest kell alkotnom mindennap” olyan mintha a nyomás egyszerre elillanna és az eredmény az, hogy egyszerűen több képet festesz

2 A méret nem minden

Én is festettem sok nagy képet már


Hiheted azt, hogy egy igazi festmény nem lehet nagyon kicsi mert akkor nincs értéke és az nem is igazi festmény.
Gyakran tanulmánynak hívják a 25x25 cm-nél kisebb alkotásokat ami máris azt szugerálja, hogy az nem olyan értékes mint egy nagy kép.
A napi festő mozgalom arra ösztönöz, hogy fess kicsiben bár ez nem követelménye.
Kicsiben festésnek számomra 3 fő előnye van:
  • egyrészt, hogy a kisebb rövidebb idő alatt elkészülhet mint egy nagy kép,
  • másrészt kevesebb festék kell hozzá, ha praktikus oldalról közelítem.
  • harmadrészt nem fáj, ha az egészet át kell festeni mert nem tetszik

3 Nem minden festménynek kell remekműnek lennie

Lényeg a gyakorlás. Kis gyors kép elkészítésénél nem kötelező olyan precíznek lenni. Például ha csak egy órát festesz és nem úgy sikerül ahogy eltervezted hát nem eget rengető probléma, akár lefestheted vagy elrakhatod mint tanulási tapasztalat vagy vázlat egy nagyobb képhez  Amúgy a hibákból lehet a legtöbbet tanulni. Mennyivel jobb mintha sok időt eltöltöttél volna egy nagy képpel és az nem sikerül úgy ahogy gondolod az sokkal demoralizálóbb lenne és esetleg eltántorítana további próbálkozástól.
A kis képek segítenek abban, hogy sokkal lazább legyél.

4 Egyre kevesebb idő kell a festéshez

Eleinte ahhoz, hogy fessek előre el kellett terveznem mikor lesz annyi zavartalan én időm például hétvégén, hogy egyáltalán neki kezdjek.
Elhatároztam, hogy miután elviszem a gyerekeket suliba 8-tól neki tudok kezdeni. Eleinte kihívás volt, hogy befejezzem időben, de a gyakorlat teszi a mestert illetve egyre lazábban megy.
Azt vettem észre, hogy ugyanazt a méretű képet sokkal kevesebb idő alatt meg tudom festeni. Egy 20x20 olaj kép először 3 órát is igénybe vett de a gyakorlási idő múlásával ez hatványosan lecsökkent és nagyon élvezetessé vált..

5 Rendszeres festés önbizalmat épít

Minél többet festesz annál magabiztosabb leszel!
Egyszerűen a fegyelemre tanít és elkopnak a “nincs kedvem festeni, nem is tudom mit vagy nem vagyok rá képes” gondolatok.
Azt figyeltem meg az olajfestésnél, hogy ha kihagyok valamiért heteket akkor sokkal nehezebb nekiállni újra. Ezért érdemes valamilyen ritmust belevinni.

6 Kicsi képeket is el lehet adni

Van külön erre aukciós oldal ahová fel lehet a képeket rakni és mekkora önbizalmat ad ha valaki beleszeret és fizet érte. Lehet újabb adag festéket venni belőle.
https://www.dailypaintworks.com/
Minden tévhit ellenére a kis képeket ugyanúgy megveszik sőt vannak gyűjtők is. Ha mégsem kelne el akkor jó lehet egy nagyobb képhez vázlatnak.
Mivel az előállítási költsége nem olyan nagy mint egy nagy képnek akár ajándékba is adhatjuk.