2017. augusztus 12., szombat

NEM KUDARC HA VALAMI NEM SIKERÜL

Egy nagyon aktuális dologról szeretnék írni nektek:
– MÁTÓL NEM ÉLEM MEG KUDARCNAK, HA VALAMI NEM SIKERÜL.-

Volt már szó arról, hogy az értéked nem attól függ, hogy valamit hogyan készítesz el vagy mennyire vagy jártas egy bizonyos dologban.

A régi mantrás cikkem elején írok pár ide is aktuális gondolatot:
“Kivel töltöd a legtöbb idődet? A társaddal a legjobb barátoddal? A munkatársaiddal a gyermekeiddel? Nem, nem velük, hanem saját magaddal. Ezért olyan nagyon fontos a hangsúlya és a tartalma a párbeszédnek amit magaddal folytatsz.”
Első példa:  Ha nem sikerül valami akkor nem mindig a legszebb párbeszédet folytatod le magaddal. Mint például, milyen hülye vagyok, azért nem sikerült mert nem vagyok még erre sem képes.  De akár mondhatnád ezt is: Okos vagyok. Legközelebb kitalálom, hogy oldjam meg ügyesebben.
Az első beszélgetés tele van negatív érzelmekkel ami kihat a jövőbeni dolgainkra is. A második meg erősen pozitívan segít, hogy a következő alkalommal jobban menjen, mert az nem az embert definiálja, hanem a  megtörtént eseményt vagyis nem az ember értékét kérdőjelezi meg csak a megtörtént eseményről alkot véleményt. Ez nem mindegy.
Nagyon sok időt töltünk magunkkal és a szavainknak ereje van.
A második példa: Egy szakítás után megfeledkezünk arról, hogy  azért mert annak a másik ember elvárásainak  nem felelünk meg az nem azt jelenti, hogy nem vagyunk értékesek.
Az önszerető mantrák abban segítenek, hogy a fenti mindkét esetben az önszerető mantrákat használhatjuk arra, hogy  a magunkkal folytatott negatív érzelmű beszélgetéseinket lecseréljük rá. ”

A lényeg:
Attól, hogy leértékeled magad, ha valami nem úgy sikerül ahogy elképzelted, még az értéked nem változik.
Ja, épp nem sikerül valami.
Nem is biztos, hogy a te hibád. Például felvételizel valahova és kiderül, hogy minden egyes helyre 15 rajtad kívüli jelentkező van. Lehet, hogy az egész egy színdarab és bármennyire vagy jó, esélyed sincs, hiszen előre eldöntött, hogy ki kerül be. Vagy csak van aki régebb óta csinálja amit te és nagyobb a gyakorlata vagy jobb napja volt éppen. Esetleg épp nem tudod mik az elvárások, mert szubjektív a megítélés.
Ettől még, ha nem sikerül azt ne éld meg kudarcként, egyszerűbb úgy tekinteni rá, hogy tapasztalat. Esetleg nem is az a te utad, csak valakivel találkoznod kellett ott, aki a barátod lesz vagy más irányba terel mint eddig.
Mindig nézd a dolgokat megfelelő távolságból, mielőtt kétségbe esel.
Értékes vagy!
Nem azért amit létrehozol, hanem azért mert egyszeri és megismételhetetlen vagy!
Minden más gyakorlással elérhető!  Szeresd magad, magadért!
szeretettel
Ildy